Geschiedenis

Stichting Share is opgericht door de heer Fred  Froeling (Apeldoorn/ chirurg). Hij bezocht Kenia vaak om operaties uit te voeren. Op één van die reizen ontmoette hij priester (Father) Patrick Nkaai. Hun samenwerking heeft gerealiseerd in veel succesvolle projecten. In Mulot is er dankzij hen een basis en middelbare school gerealiseerd, die hoog staan aangeschreven. (Dhr. Fred Froeling is in 2018 overleden.)

Het tweede spoor van Stichting Share begon in 2007 in Kilgoris, waar Pieter Bijl (Alkmaar, financieel adviseur) tijdens een particuliere projectreis Father Sankale ontmoette.  De activiteiten van Pieter waren gericht op onderwijsprojecten van Fr. Sankale.

De priesters Nkaai en Sankale werken beiden in het bisdom Ngong (Het zuidelijke deel van Kenia, het gebied van de Masai.) Nkaai en Sankale zijn tevens goede vrienden. De samenwerking in Kenia heeft geresulteerd in samenwerking in Nederland. In 2012 hebben we de krachten gebundeld: Pieter is toegetreden tot het bestuur van Stichting Share.

In 2013 is Frank Froeling (Den Haag, arts) toegetreden tot het bestuur. Frank heeft in de jaren tachtig  als tropenarts gewerkt in het missieziekenhuis in Kilgoris.

In 2014 kwam er een nieuwe impuls door de samenwerking met de Kerken (PKN) in Heerhugowaard en Graf de Rijp, met als resultaat  projectreizen voor jongeren en volwassenen.

In 2016 is Daniel Moolenburgh (Heerhugowaard, arts) toegetreden tot het bestuur. Zijn focus ligt op een project voor (AIDS-) weeskinderen in Swaziland.

In 2021 is Rob de Visser (technicus) toegetreden tot het bestuur. Rob was nauw betrokken bij de voorbereiding (jaar met acties) van de jongeren reizen.

Regelmatig gaan bestuursleden van SHARE – op eigen kosten – bij de priesters in Kenia op bezoek om lopende projecten te bezoeken en te praten over nieuwe. Hierdoor houden wij de vinger aan de pols.

Overzicht uitgevoerde (grote) projecten:

Periode

Project

Organisatie  / (grote) sponsoren

2005-2014 Bouw van een basisschool en Middelbare school in Mulot. Waterprojecten in Mulot e.o. Fr. Nkaai, Fred Froeling, De Wilde Ganzen, diverse stichtingen en betrokken particulieren.
2011- 2014 Bouw van drie basisscholen in de parochie Kilgoris Fr. Sankale, particulier initiatief, Pieter Bijl,  Stichting  KOOK-Alkmaar
2013-2014 Watervoorziening en tunnel- kassen voor ziekenhuis en school in Kilgoris. Fr. Sankale, Pieter Bijl, De Wilde Ganzen, diverse stichtingen
2014-2015 Eerste jongerenreis: Waterzuivering en water- voorziening Ilmotiook (bij Mulot) Fr. Nkaai, Stichting Impulsis, SamenvoorKenia,  PKN kerk Heerhugowaard en De Rijp
2015-2018 Bouw van een complete basisschool in Sakutiek (seniorenreis in 2017 en jongerenreis in 2018) Fr. Sankale, SamenvoorKenia, Wilde Ganzen, PKN kerk De Rijp.
2018 Medische apparatuur voor het missie-ziekenhuis in Kilgoris Fr. Joseph Ngure (opvolger van Sankale) Frank Froeling en enkele deelnemers seniorenreis.
2018-2019 Renovatie Nursing-school ziekenhuis in Kilgoris, jongerenreis in 2019 Fr. Ngure, SamenvoorKenia, Wilde Ganzen, PKN Kerk Heerhugowaard
2014 – heden Steun aan kwetsbare kinderen,doorlopend. Fr. Sankale, Fr. Nkaai en Daniel Moolenburgh (shbcare.org)
2020 Noodhulp Corona Fr. Sankale en Fr. Nkaai / Wilde Ganzen
2021 Waterproject Kajiado  Fr. Nkaai , Pieter Bijl, Rob de Visser, particulieren, St. KOOK
2021 Eerste fase bouw van basisschool in Simba Fr. Sankale, SamenvoorKenia, Wilde Ganzen

Overzicht bijgewerkt tot november 2021